Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

20.

Dům pro Anteu

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název díla 

Dům pro Anteu

Účel stavby

Bydlení pro mladé

Doplňující informace o účelu stavby

Jde o rodinný dům, který byl původně dvojdomkem babičky majitelky, a který stojí na kraji Lobkowiczských zámeckých zahrad v Plzni – Křimicích. Hmotově jde o původní tvar jednopodlažního domu se sedlovou střechou, který se pro jeho špatný technický stav musel celý zbořit a na nové základové desce vyrostla nová konstrukce na téměř totožném půdorysu, jen s přidáním většího vstupního zázemí se záchodem a pracovnou a s otevřením střechy na jižní stranu.

Architektonický popis

Jde o stavbu založenou na principech a půdorysu původního domu zahradníka v zámeckých zahradách. Původní stavba od nepaměti patřila rodině majitelky, a proto navzdory určenému demoličnímu výměru a pro nemožnost dům měnit nebo rozšiřovat, byla velká motivace nalezení cesty, jak stopu rodiny v místě zachovat. Stavební úřad po dlouhém vyjednávání umožnil zvětšení verandy původního domku, změnu fasád a do střechy nám povolil jeden vikýř libovolných rozměrů. Při prosbě majitelky, která chtěla dolní patro ponechat co nejvíce původní, tak jak si ho pamatuje z dětství a s tím, že by mělo horní patro doplnit chybějící plochu pro potřeby rodiny, byl návrh vzhledem ke světovým stranám daný. Dřevěná konstrukce, která doplnila původní zděný obývací pokoj na původním místě, doplnila především díky výhodám dřeva dřevěná konstrukce celé druhé patro. Dřevěný ráz si dům udržel i zvenku a to včetně fasády a střechy z modřínu. Spojujícími myšlenkami byla historie, propojenost interiéru vzájemně s venkovním prostředím a jednoduchost založená na daných pravidlech.

Technický popis

Dům je kombinací dřevostavby v systému „Two by Four“ a klasické zděné výstavby v 1. NP. Přízemí je zděné s kontaktním zateplovacím systémem s provětrávanou modřínovou fasádou. Původní sklepní prostory s kamennou klenbou zůstaly zachovány. Celé patro je řešené jako konstrukce „Two by Four“, včetně vynesení předsazené konstrukce,v kombinaci s původním dřevěným krovem. Horní patro je díky přesahu a absenci podpor na celé délce vyložení řešeno jako prostorově ztužená konstrukce s tím, že dřevo umožnilo snadnější výstavbu a menší zatížení základové spáry a zdiva. Dřevo především konstrukčně umožnilo stavbu vynést pomocí příhradového vazníku, který tvoří celá boční stěna. Modřínová fasáda a střecha pak celý objekt materiálově sjednocují.

Realizační skupina

Architekt

Ateliér k světu

Projektant

Ateliér k světu

Investor

Aneta Trefná

Země umístění stavby

Česká republika

Umístění stavby, pouze obec

Plzeň Křimice

Datum kolaudace

listopad/2014

Typ konstrukce

Původní část domu je postavena z kombinace Porothermu a původního zdiva CP. Vše nově vynesené je dřevostavba TWO by FOUR.

Skladba konstrukce

S1: SKLADBA OBVODOVÉ STĚNY – DŘEVĚNÝ OBKLAD – vodorovný dřevěný fasádní obklad z modřínu, tl. 25 mm (max. objemová hmotnost 450 kg/m³) – rošt z latí 40/60 mm pod úhlem 45° + provětrávaná vzd. mezera tl. 40 mm (severní a východní fasáda – rošt z dřevovláknitých desek CETRIS) – difúzní fólie KNAUF HOMESEAL LDS 0,04 – DHF desky tl. 15 mm EGGER – difúzně otevřená konstrukce – nosné dřevěné sloupky 50/160 mm + tep. izolace z minerální vlny ROCKWOOL AIRROCK HD tl. 160 mm – OSB deska EGGER EUROSTRAND tl. 15 mm – nosný rošt SDK předstěny – latě 40/60 mm + izolace z min. vlny tl. 40 mm – SDK desky tl. 12,5 mm (v koupelnách – impregnované SDK desky tl. 12,5 mm) – požární odolnost obvodové stěny REW 30 min.

Zastavěná plocha

107 m2 m2

Užitná plocha

148 m2 m2

Počet obytných podlaží

2

Objem spotřebovaného dřeva

30 m3 m3

Součinitel prostupu tepla

0,18 W/m2K W/m2K

Energetické zařazení budovy

B

Popis dispozice

Vzhledem k tomu že je Dům pro Anteu návratem do dětství, byla snaha o co možná největší zachování fungujících principů v dispozici. Vstup do domu, schodiště, poloha kuchyně, místo pro trávení volného času a výhled na zahradu – to vše zůstalo na svých místech, jen se měnila podoba domu. Pracovna vyrostla v místě venkovního prostoru se stejnou funkcí. Cílem bylo zachovat pocit z pobytu v domě tak, jak si ho majitelka pamatovala, když jezdila do malého domu za svojí babičkou. Základem je centrální propojená obytná místnost s velkým oknem do zahrady s vazbou na chodbu, sklep, zázemí a místo pro práci. Horní patro tvoří přesah, který v letním období slouží jako stínění pro spodní velké okno z obývacího pokoje a terasu. Jednoduchá centrální chodba pod hranou zlomu střechy zpřístupňuje dva velké dětské pokoje a severní klidnou ložnici s oknem, která je v původním místě. Jedná se o nový dům v místě starého, kde je vlastně vše dávno odzkoušené.

Údaje o soutěžícím

Jméno/Název společnosti

Jsme k světu

Bydliště/Sídlo společnosti

Plzeň

Vztah ke stavbě

Architekt projektu

Webová stránka

Telefon

+420 608 229 229

E-mail

atelier@ksvetu.cz

Kontaktní osoba

Ing. arch. Jakub Mareš

Logo/Fotka

Doplňující informace o soutěžícím

Na začátku všech aktivit značky k světu. stála architektonická myšlenka s chutí věci měnit. Ateliér k světu je kreativní dílnou, která spojuje odborníky a nadšence z řad architektů, projektantů a designerů za účelem zlepšit prostředí kolem nás. Společně s našimi klienty utváříme základní myšlenku – ideální představu, kterou následně opracováváme a postupně zhmotňujeme ve vysněnou realitu.

2021 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt / Ochrana osobních údajů

Správce webových stránek UBK s.r.o.

Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací