Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

14.

Interiér RD v CHKO Český kras

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název interiéru

Interiér RD v CHKO Český kras

Typ interiéru

Soukromý

Charakteristika interiéru a filosofie díla

Nízkoenergetický rodinný dům je postavený v CHKO Český kras v obci Hlásná Třebaň. Aktuální stav domu je druhá etapa stavby, první vznikla v roce 2008 podle mého návrhu, nicméně z důvodu nedostatku investičních prostředků kvalita provedení domu a interiéru byla sice funkční, ale velmi „spartánská“. Noví majitelé, kteří dům v roce 2014 koupili na „letní rodinné bydlení“, se rozhodli navázat na původní konstrukční řešení stavby a rekonstrukcí zlepšit stavebně technické vlastnosti a architektonické řešení. Byl realizován úplně nový interiér. Vše v interiéru (dveře, schodiště, kuchyň, sedačka, stůl, knihovny, konferenční stolky...) je dělané na míru s truhlářem, zámečníkem nebo čalouníkem. Pouze židle u stolu, ušák a světla jsou koupená jako designové kousky. Jednotlivé pohledy v interiéru jsou přepisem geometrické abstrakce do prostoru. Prolínání a vrstvení přiznaných konstrukčních, dispozičních a funkčních prvků přináší nezaměnitelný vlídný pocit z prostoru.

Zajímavost o díle / Příběh díla

Přiznaná nosná konstrukce dřevostavby je určující pro celý dům, je jí podřízena dispozice a je vizuálně rozhodujícím prvkem interiéru. Hlavní nosnou konstrukci tvoří čtveřice vazeb tvaru písmene „A“ na celou šířku a výšku stavby. Tvar plné vazby vychází z tradičních krovových konstrukcí a je upravený pro potřeby moderní dřevostavby. Plná vazba je zavětrovaná dvojicí šikmých vzpěr, které pomáhají překonat rozpon v šířce plné vazby bez středového sloupku. Kleštiny, které vodorovně spojují celý rám v úrovni stropu, slouží současně jako stropní průvlaky. Dvě plné vazby jsou ve štítových zdech, dvě jsou přiznané v interiéru. Dům je díky nim rozdělený na 3 dispoziční části. V 1. a 2. je vloženo patro, 3. část je otevřený obytný prostor s galerií. V přízemí je vstup, koupelna, tech. místnost, kuchyň a jídelna, v patře jsou 2 pokoje a galerie, na kterou vede točité schodiště. Dřevěné prvky jsou barevně sjednocené olejovým nátěrem.

Umístění interiéru

Hlásná Třebaň, 267 18

Užitná plocha

96 m2

Realizační skupina

Architekt

Tomáš Klanc / Klanc architekti

Projektant

Tomáš Klanc / Klanc architekti

Dodavatel stavby

Tita, s.r.o.

Investor

Soukromá osoba

Údaje o soutěžícím

Jméno / Název společnosti

Tomáš Klanc / Klanc architekti

Obec bydliště / sídla společnosti

Praha 6 – Bubeneč

Vztah k interiéru

Architekt

Webová stránka

Logo / Fotka soutěžícího

Výkresy díla povinné

Výkresy díla nepovinné

2021 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt / Ochrana osobních údajů

Správce webových stránek UBK s.r.o.

Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací