Nadační stánek provoněl dřevem Dožínky na Letné 2019

Nadační stánek provoněl dřevem Dožínky na Letné 2019

Vydáno 8. 9. 2019

Nadační stánek provoněl dřevem Dožínky na Letné 2019

V sobotu 7. září se na Letenské pláni konal 3. ročník zemědělských slavností Dožínky na Letné. Hlavním cílem akce, organizované Ministerstvem zemědělství, byla podpora zemědělství, agroturistiky, folkloru, tradice a historie.

Do akce se zapojila i Nadace dřevo pro život, která si pro návštěvníky připravila interaktivní výstavku o dřevě. Návštěvníci u nás mohli vyplnit kvíz s 10 otázkami, které je přiměly zamyslet se nad tím, kde všude je možné dřevo využívat a jaké jsou jeho vlastnosti oproti jiným materiálům. Pokud kvíz vyplnili správně, přečetli si v tajence, že Dřevo je naše budoucnost.

Většina lidí se tak poprvé dozvěděla, že existují ponožky vyrobené ze dřeva (resp. z viskózy, což je materiál vyrobený na bázi celulózy, která často pochází právě ze dřeva) nebo bambusový dřevěný kartáček, který se po svém použití rozloží mnohem snadněji než plastový. Velkým překvapením byla pro všechny odpověď na otázku, zdali je hygieničtější dřevěné, nebo plastové kuchyňské prkénko. 90 % účastníků si myslelo, že z hygienických důvodů je lepší plastová varianta, protože se lépe umývá. I když je vhodné omývat a čas od času i dezinfikovat obě varianty prkének, vhodnější je prkénko dřevěné, jelikož je přirozené antiseptické. Dřevo totiž obsahuje silice, které jsou schopny, pokud je prkénko přírodní a povrchově neošetřené, bakterie ničit. Což plast neumí.

Na konci dne jsme z 127 vyplněných kvízů od návštěvníků Dožínek vylosovali výherkyni dubových hodin. Stala se jí paní Ivana Svitková. Blahopřejeme.

Nadační stánek provoněl dřevem Dožínky na Letné 2019

Kategorie článku