Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

12.

City Cell Prototype

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název konstrukce

City Cell Prototype

Popis konstrukce, konstrukční ochrana dřeva

Stavbu primárně tvoří předem vysušené dřevěné smrkové KVH profily, které nevyžadují dodatečnou impregnaci. Základem konstrukce je profil 60 mm x 40 mm, který se v běžné praxi používá jako střešní laťování. Cílem konstrukčního návrhu bylo představit inovativní modulární řešení, které umožňuje výměnu a pozdější obnovu jednotlivých profilů. Podle typu konstrukce (střešní nosník, sloup nebo stěna) je navržena adekvátní skladba založena na opakování profilů 60 mm x 40 mm. Celý objekt prototypu působí velmi lehce a vzdušně, což bylo také výchozím požadavkem návrhu. Pro lepší odolnost konstrukce při opakované demontáži jsou hlavy a paty sloupů opatřeny ocelovými výztuhami. Jedinou další výztuhu tvoří ocelové příložky lomených nosníků, které eliminují potřebu dodatečných sloupů v místě zlomu střechy a umožňují nerušené průhledy na centrální prvek biofiltru.

Inovativní řešení

City Cell Prototype vznikl jako reakce na aktuální hrozby, které jsou spojeny s probíhající klimatickou změnou a jejím dopadem na města.

Výzkumná platforma NEXT Institute je autorem konceptu, který pomocí tzv. prototypizační fáze přináší nové technologie, které je nutné adaptovat do stávající infrastruktury města. Prototyp je navržen přímo pro město Brno a vychází ze strategie Brno 2050, která mimo jiné plánuje výsadbu modrozelených ploch, které by město ochlazovaly a zabraňovaly v plýtvání dešťové vody. Prototyp umožňuje sběr dat a jejich pozdější vyhodnocení, což je velmi důležitý krok před realizací těchto technologií v trvalých infrastrukturních projektech.

Autorem architektonického návrhu je studio KOGAA.

Forma objektu vychází z potřeby poskytnout stín a sbírat dešťovou vodu, aniž by rušila současnou podobu náměstí, na kterém se nachází. Hlavní částí prototypu je biofiltr, do kterého stéká dešťová voda ze střechy. Biofiltr za pomocí sedimentace a fytotechnologií osázených rostlin zbavuje dešťovou vodu od nečistot a poté ji sbírá do nádrží, odkud ji pomocí kapkového závlahového systému přečerpává k zavěšeným rostlinám na vnějších stěnách prototypu.

Biofiltr mimo jiné pomáhá zadržovat dešťovou vodu, která se poté odpařuje a zlepšuje okolní mikroklima. Ke zlepšení mikroklimatu slouží také vertikální zeleň umístěná na konstrukci. Celý projekt klade důraz na minimální ekologickou stopu. Elektřinu pro osvětlení a pohon čerpadla dodávají solární panely na střeše, díky čemuž je celý prototyp energeticky soběstačný. Stavbu primárně tvoří předem vysušené dřevěné smrkové KVH profily, které nevyžadují dodatečnou impregnaci.

Umístění konstrukce

Brno, 602 00

Typ konstrukce

Trámková sbíjená konstrukce

Realizační skupina

architekt

NEXT Institute

projektant

KOGAA studio

jiné

Veřejná zeleň města Brna

Údaje o soutěžícím

Jméno / Název společnosti

NEXT Institute

Obec bydliště / sídla společnosti

Brno, 602 00

Kontaktní osoba pro veřejnost

Vojtěch Lekeš

Telefon

+420 732 436 316

Email

lekes@nextinstitute.eu

Webová stránka

Facebooková stránka

Logo / Fotka soutěžícího

Doplňující informace o soutěžícím

NEXT Institute je nezávislou platformou aplikovaného výzkumu v architektuře a urbanismu. Naše aktivity vznikají jako reakce na současné socio-urbánní fenomény. Prostřednictvím dialogu chceme vytvořit síť profesionálů, která propojí lokální prostředí s mezinárodní scénou. Naše výzkumné aktivity cíleně vedou k přímé aplikaci, a to přes fázi tzv. funkčních prototypů.
Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací