Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

1.

Lávka pro pěší k vrchu Knihov/Zdice

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název díla 

Lávka pro pěší k vrchu Knihov/Zdice

Architektonický popis

Projekt je součástí širšího záměru obnovy rekreačně naučného areálu vrchu Knihov, situované na severovýchodní hraně města Zdice na Berounsku. Lávka, určená pro pěší a cyklisty, propojuje centrum města a rozsáhlou obytnou čtvrť nacházející se na jeho severním okraji s populárním lesoparkem nacházejícím se na vrchu Knihov (369 m). Je navržena jako přirozené pokračování ulice T. G. Masaryka a přemosťuje cca 8 m hlubokou rokli, lemující hlavní příjezdovou trasu do města směrem ze severovýchodu (ulice Husova). Cílem návrhu bylo vytvořit jednoduchou, úspornou a zároveň elegantní konstrukci využívající možnosti běžných stavebních prvků a materiálů (dřevěné trámy a fošny, ocelové spojky) a materiálově korespondující s kontextem, v němž se stavba nachází (náletové dřeviny v údolí potoka, nedaleký les na vrchu Knihov). Stavba využívá příznivých konstrukčních vlastností dřeva jako hlavního zvoleného materiálu, jeho dostupnosti a snadné opracovatelnosti. Tuhost zvolené prostorové příhradové konstrukce, sepnuté mostovkou je materiálově úsporným řešením vyhovujícím zvolenému rozponu. Večerní osvětlení lávky podtrhuje subtilitu a zároveň dramatičnost prostorové dřevěné příhrady.

Účel stavby

Lávka pro pěší

Technický popis

Lávka je navržena jako prostorová příhradová konstrukce, sestávající se z dvou hlavních vodorovných nosníků 200 x 260 mm, tvořících horní okraje lávky, a z lepených trámů 200 x 200 mm, resp. trámů 150 x 150 mm ze smrkového masivu, tvořících šikmé části příhradové konstrukce. Nosníky jsou mezi sebou spojeny žárově zinkovanými ocelovými svorníky a kotveny kloubovými ocelovými spoji do betonového základu na obou koncích lávky. Dřevěná mostovka, zajišťující prostorovou tuhost a stranovou stabilitu celé konstrukce, je nesena dvěma podélnými ocelovými „i“ nosníky a ocelovými příčníky zajišťujícími stažení konstrukce. Tahové síly na spodní straně prostorového nosníku zachycuje ocelové táhlo o průměru 40 mm, kotvené do ocelových svorníků umístěných v „hrotech“ jednotlivých polí příhrady. Na obou svých koncích je lávka uložena do betonových náběhů ve tvaru písmene „v“, navazujících na železobetonový základ, kotvený do mikropilot ve svahu rokle. Lávka je opatřena nerezovým madlem po obou stranách a osvětlena led svítidly zapuštěnými v mostovce, led páskem v hraně mostovky a ze spodní strany reflektory umístěnými v příhradové konstrukci.

Realizační skupina

Architekt projektu

Dipl. Arch. Irena Hrabincová

Projektant

Ing. Karel Košek

Dodavatel stavby

STRABAG a.s.

Investor

Město Zdice

Země umístění stavby

Česká republika

Datum kolaudace

01/2015

Skladba konstrukce

Příhradová konstrukce, sestávající se z dvou hlavních vodorovných nosníků 200 x 260 mm, tvořících horní okraj lávky, a z lepených trámů 200 x 200 mm, resp. trámů 150 x 150 mm ze smrkového masivu, tvořící šikmé části příhradové konstrukce.

Zastavěná plocha

185,60 m2

Výška objektu

3,975 m

Spotřebované dřevo

18,209 m3

Doplňující informace

1/ Autor architektonického řešení: Irena Hrabincová, Dipl. Arch. 2/ Autor konstrukčního řešení: Ing. Karel Košek 3/ Projekční tým, koordinace, inženýring: Ing. arch. Richard Bartík, Ing. arch. Julie Plasová, Ing. arch. Petr Gucfa, Ing. Robin Grebík

Údaje o soutěžícím

Jméno/Název společnosti

RECOC, spol. s r.o.

Bydliště/Sídlo společnosti

Seydlerova 2451/8, 158 00 Praha

Vztah ke stavbě

Projektant

Webová stránka

Telefon

+420 251 624 661

Email

karel.kosek@recoc.cz

Kontaktní osoba

Ing. Karel Košek
Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací