Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

7.

Přírodní odpočívadlo Jarmilka

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název díla 

Přírodní odpočívadlo Jarmilka

Architektonický popis

Ze Země volně se zdvíhající zelená střecha, tvaru rozevláté sukně hrdinky bájného příběhu o nenaplněné lásce místní dívky a Vánka, který se svými rodiči Vichrem a Vichřicí na Větrníkách přebývají, nabízející klidné místo pro odpočinek a zamyšlení se nad přírodou a životem.

Účel stavby

Jedná se o turistické odpočívadlo v sousedství Národní přírodní rezervace Větrníky. Objekt je součástí souboru staveb již dříve vybudovaných odpočívek na hipostezce, využívané i turisty a cyklisty. Odpočívka má sloužit dále jako zázemí pro účastníky údržby CHKO i jako prostor pro studium stepní fauny a flóry.

Technický popis

Jedná se o přízemní, nepodsklepenou stavbu z dřevěného skeletu a zelené střechy. Celková výška objektu cca 3 m. Jako konstrukční materiál je použita hrubá dubová kulatina a kámen z blízkého lomu v Lulči. Na betonových patkách (do hloubky 0,8 m) zakotvených pomocí ocelových profilů jsou vztyčeny oloupané dubové kmeny, na které jsou osazeny vazné trámy vynášející krokve. Krovy jsou kryty dřevěným překládaným bedněním, střešní povlakovou krytinou z PVC a ochrannou geotextilií, na kterou je nanesena drenážní vrstva z lehčeného kameniva. Finální vrstvu tvoří substrát (15 - 20 cm), do kterého jsou vysety rostliny, vyskytující se v přilehlém okolí. Střecha je nepravidelného zborceného tvaru připomínající rozevlátou sukni Jarmilky. Součástí výstavby je i vybudování suché kamenné zídky, sloužící jednak jako kotvící prvek stavby a současně jako symbolické znázornění motivu znovuzrození bájné postavy Jarmilky z kamenného područí. Vodní plocha jezírka, které je plněno zachytávanou dešťovou vodou zelené střechy, pak vytváří zrcadlící se plochu, ve které se Jarmilka zhlíží.

Realizační skupina

Architekt projektu

Ing. Jiří Pospíšil, Pospíšil&Švejnoha, spol. s r.o.

Projektant

Ing. Jiří Pospíšil,Ing. Jan Toufar, ing. Jan Filípek a kolektiv kamarádů

Tým kamarádů - spoluautorů a realizátorů díla

Umístění díla

V sousedství Národní přírodní rezervace Větrníky cca 1,5 - 2 km od obydlených částí sousedních obcí Letonice, Kučerov a Lysovice.

Skladba konstrukce

Suchá kamenná zídka (zpevňující val), dřevěné sloupy, vaznice a krovy z dubové strouhané kulatiny. Prkenný, překládaný, dřevěný záklop se skladbou zelené střechy.

Typ konstrukce

Přírodní dřevěný skelet, kotvený do kamenného valu, se zelenou střechou.

Výška objektu

3 m

Zastavěná plocha

26 m2

Užitná plocha

14 m2

Objem spotřebovaného dřeva

4,7 m3

Doplňující informace

Výstavba připravována a realizována na dobrovolnické bázi formou víkendových vzdělávacích pobytů lidí z různých koutů České republiky. Při stavbě jsme dotvářeli původní návrh na základě společných námětů a zkušeností, s dostupnými technologiemi včetně solárních panelů pro elektrickou energii a solárních vařičů pro přípravu jídla.

Údaje o soutěžícím

Jméno/Název společnosti

PROCYON z.s.

Bydliště/Sídlo společnosti

Letonice 683 35

Vztah ke stavbě

Investor

Webová stránka

Telefon

+420 603 219 663

E-mail

pospisil@ps-pm.cz

Doplňující informace o soutěžícím

Spoluautor návrhu a předseda spolku PROCYON, jehož členové, partneři a příznivci společně realizovali výstavbu přírodního odpočívadla za podpory MŽP ČR v rámci projektu Větrnické Memento.

2021 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt / Ochrana osobních údajů

Správce webových stránek UBK s.r.o.

Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací