Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

1.

PETRA Ratíškovice - sídlo lesnické a dřevo-težební společnosti

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název díla 

PETRA Ratíškovice - sídlo lesnické a dřevo-težební společnosti

Cílový zákazník

Administrativní budova

Architektonický popis

Rekonstruovaná, v celku i detailu tradiční, dvoupodlažní stavba bývalé hájovny je doplněna halovou jednopodlažní přístavbou ze dřeva. Hlavní myšlenkou konceptu je téma opracování dřeva člověkem, při kterém je přírodně rostlý materiál hraněn. Takto opracovaná hmota se vlivem proměnlivosti počasí dotvaruje (zvlní). Vzájemné kontrasty návrh záměrně akcentuje. Jednoznačně je tak čitelné původní a nově navržené, zděné a dřevěné, tradiční a současné. Na podkladu jednoduché, přehledné a v případě přístavby i flexibilní dispozice jsou navrženy prostory a plochy reprezentativní, kancelářské, ale i více-účelové. V přímé návaznosti na zahradu a les je součástí novostavby navržen provozní celek, který může sloužit jako zázemí dětské skupiny, kde bude v průběhu pracovní doby pečováno o děti zaměstnanců rodinné firmy. Jednotlivé zóny jsou od sebe odděleny, ale mohou být vzájemně propojeny, čímž může dům nabídnou více uživatelských možností – jak pracovně, tak společensky. Součástí návrhu je řešení zahrady, která v kulisách čtvero ročních období vstupuje velkými okny do interiéru a spoluutváří tak jeho atmosféru v průběhu celého roku.

Účel stavby

Obě provozně propojené budovy plní funkci firemního sídla vlastníka, přičemž v rekonstruovaném, dvoupodlažním objektu jsou v přízemí umístěny kanceláře vedení společnosti, v patře je nově navržen firemní byt. Přístavba pojímá kromě technického a sociálního zázemí především vstupní halu s recepcí, kanceláře administrativy, jednací místnost a víceúčelovou místnost.

Technický popis

Nosnou konstrukci novostavby tvoří velko-rozponové rámy, složené z pilířů a příčlí z lepeného dřeva, které jsou zastropeny vlašskými krokvemi se záklopem, na kterém je položena tepelná izolace a konstrukce dvouplášťové střechy ze sbíjených příhradových vazníků. Obvodový plášť je sendvičový - nosná kostra z KVH hranolů vyplněná tepelnou izolací, oboustranně opláštěná záklopem s instalační před-stěnou v interiéru a laťovým horizontálním obkladem na fasádě. Stávající dvoupodlažní objekt hájovny s podkrovím je zděný, zastřešený valbovou střechou.

Realizační skupina

Architekt projektu

studioLIBRE s.r.o.

Projektant

Ing. Vladimír Dobeš, Ing. Zbyněk Šrůtek

Typ konstrukce

halová dřevostavba z lepených profilů

Zastavěná plocha

842 m2

Užitná plocha

706 m2

Počet obytných podlaží

1

Spotřebované dřevo

137 m3

Součinitel prostupu tepla

0,20 W/m2K

Energetické zařazení budovy

B - Velmi úsporná

Doplňující informace

Ing. arch. Marie Vlčková - spoluautor, Ing. Vladimír Dobeš - HIP, Ing. Ivan Kučer - PBŘ, Ing. Zbyněk Šrůtek - statika - dřevostavba, Ing. Miroslav Kopecký - statika, Ing. Jiří Bury - vytápění, Ing. Jan Málek - VZT, CHL, Petr Winkler - elektroinstalace, Vladimíra Gottwaldová - rozpočet.

Údaje o soutěžícím

Jméno/Název společnosti

studioLIBRE

Bydliště/Sídlo společnosti

Petrská 1161/24, 110 00 Praha 1 - Nové Město

Webová stránka

Telefon

+420 777 175 389

Email

info@studioLIBRE.cz

Kontaktní osoba

Ing. arch. Robert Jelínek, Ing. arch. Jiří Vojtěšek

Logo/Fotka

2020 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt / Ochrana osobních údajů

Správce webových stránek UBK s.r.o.

Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací