Moderní dřevostavby - realizace

Anketa, která chrání životní prostředí

O anketě
4.

Dům pod smrkem

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název díla 

Dům pod smrkem

Účel stavby

Bydlení pro rodiny

Doplňující informace o účelu stavby

Jedná se o dvoupodlažní objekt rodinného domu s garáží a zahradním skladem. Dům je navržen v pasivním standardu a je určen k trvalému bydlení čtyřčlenné rodiny.

Architektonický popis

Vzhled domu vychází z požadavků pro pasivní standard. Dům je orientován co nejvíce na jih, a současně je obytný prostor v přízemí propojený s terasou a zahradou. Aby zůstala co největší část zahrady orientována na jih a zároveň byla chráněna od severu. Dům je umístěný dále od komunikace, blíže k severní hranici pozemku. Hlavní hmota domu je dvoupodlažní kubus, z něhož v 1. NP vybíhá na jih směrem do zahrady obytná část, která tvoří půdorysně písmeno „L“ a vytváří tak příjemný prostor pro venkovní posezení na terase. Krytá terasa na západní straně domu přechází v zastřešené závětří před vstupními dveřmi. Dům je zastřešen ve 2. NP plochou střechou s mírným spádem severním směrem. Hmota domu je díky horizontálním liniím střechy ve 2. NP i 1. NP nad terasou vnímána více otevřeně a méně kompaktně. U komunikace navrhujeme jednoduchý objem zahradního zázemí s dílnou a prostorem na kola, jehož plochá střecha přechází v kryté parkovací stání. Konstrukce je dřevěná (exteriérové prvky – modřínové, interiérové prvky - smrkové) a stěny zázemí jsou obloženy dřevěným obkladem.

Technický popis

Objekt rodinného domu je založen plošně na základové desce a vrstvě hutněného pěnového skla. Konstrukce terasy, zahradního skladu a krytého parkovacího stání jsou založeny na betonových patkách či pasech z prostého betonu. Hydroizolaci spodní stavby tvoří PVC fólie. Svislé nosné konstrukce objektu rodinného domu i skladu jsou navrženy z masivních dřevěných třívrstvých šroubovaných panelů. Vnitřní nosné stěny jsou vytvořeny ze sloupkové konstrukce z řeziva KVH. Ostatní vnitřní nenosné stěny jsou provedeny z SDK. Střecha domu je navržena plochá jednoplášťová s krytinou z PVC fólie přitížená vrstvou kačírku. Nosnou konstrukci střechy tvoří KVH nosníky, pod které je ve všech prostorách instalovaný podhled. Stropní konstrukce je navržená trámová se zavěšeným podhledem z SDK či palubek. Obvodové stěny domu jsou navrženy jako difúzně otevřené konstrukce. Zateplení stěn je provedeno v kombinaci dřevovláknité a minerální izolace. Fasáda domu je pojata omítkou v kombinaci s dřevěným obložením z modřínu.

Země umístění stavby

Česká republika

Datum kolaudace

12/2016

Typ konstrukce (konstrukční systém)

Stěnový systém z masivních šroubovaných panelů Dekpanel D.

Skladba konstrukce

– Obvodová stěna dřevěný obklad, tl. 520 mm, Un = 0,110 W/m2K • SDK + povrchová úprava – 12,5 mm • Dřevovláknitá izolace Steico Flex (λd = 0,039 W/mK – nutno dodržet) 100 mm/přímé závěsy (alt. stavěcí třmeny) – 127 mm • Masivní dřevěné panely DEKPANEL D – 81 mm • Minerální izolace Isover TF (λd = 0,036 W/mK) celoplošně lepená 240 mm na dřevovláknitou izolaci difúzně otevřeným lepidlem STOLevell Uni • Difúzně otevřená fólie např. Omega fasádní fólie – 0,5 mm • Vertikální rošt/provětrávaná vzduchová mezera/latě 60 x 40 – 40 mm • Horizontální dřevěné obložení sibiřským modřínem – 19 mm

Skladba konstrukce - obrázek

Zastavěná plocha

143,7 m2

Užitná plocha

145,5 m2

Počet obytných podlaží

2

Součinitel prostupu tepla

Un = 0,110 W/m2K

Energetické zařazení budovy

A - Mimořádně úsporná

Popis dispozice

Z krytého závětří vstupujeme do zádveří, kde je navržena šatní sestava. Ze zádveří je přístupná velká šatna. Dále vstupujeme do haly s otevřeným schodištěm. Z haly je přístupné WC se sprchou a technickým zázemím, dále pokoj pro hosty/pracovna. Na halu navazuje hlavní obytný prostor. Po levé straně je situován kuchyňský kout se spíží v prostoru pod schodištěm. Po pravé straně je vytvořen jídelní kout s velkým oknem se sníženým parapetem. Prostoru dominují krbová kamna, která jsou oddělena od kuchyňského pultu nízkou příčkou. Dále na kuchyň navazuje hlavní obývací prostor půdorysného tvaru L, jenž vytváří záliv pro venkovní krytou terasu. Obytný prostor je s terasou propojen velkými okny s posuvnými dveřmi. Kuchyňský kout je prosvětlený nízkým dlouhým oknem mezi linkou a policemi nad ní. Do haly jde přirozené světlo otevřeným schodištěm s vertikálním oknem vedoucím na východ. Ve 2. NP jsou dva dětské pokoje s okny na jih a ložnice rodičů osvětlená rozptýleným severním světlem. Naproti schodišti je místnost určená pro domácí práce, praní, sušení i žehlení prádla a úklid. Vedle ložnice je oddělené WC, koupelna s vanou a sprchovým koutem.

Údaje o soutěžícím

Jméno/Název společnosti

ARCHCON atelier, s.r.o.

Bydliště/Sídlo společnosti

Praha 6

Vztah ke stavbě

Architekt projektu

Webová stránka

Telefon

+420 776 725 259

E-mail

irena.truhlarova@archcon.cz

Kontaktní osoba

Ing. Irena Truhlářová

Logo/Fotka

2017 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt

Tento web vytvořil |

Tento web používá ke správnému fungování soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Beru na vědomí Více informací