1.

Pavilon slonů

Obecné informace o díle

Ocenění:

1. místo

Název návrhu 

Pavilon slonů

Obecný popis návrhu

Návrh novostavby pavilonu slonů navazuje na urbanistickou koncepci z předdiplomního projektu. Hlavním

aspektem bylo respektovat přírodní prostředí, které se snažíme vytvořit v celé zoologické zahradě pro představu

pozorování zvířat ve volné přírodě. Inspirací tak byly zejména dřevo, voda, zeleň a kameny. Tak jako v přírodě

dopadají podzimní lístky ze stromů na zem, tak na sebe padly i dva lístky tvořící základní půdorysný tvar objektu.

Dva proto, že i samotný pavilon slonů se rozděluje na dvě části – pro samce a samice. Stavba z materiálu z přírody,

okouzlení, které vychází z lesa a respekt, který stromy vzbuzují, to vše vedlo k zřejmému rozhodnutí pro dřevo jako

hlavní stavební materiál. Velmi dobře působí jeho textura a zbarvení jak v okolí pavilonu, tak v interiéru objektu.

Samotný tvar objektu dokončily právě padající lístky v pohybu, tak jak se potkají, vznikly dvě hmoty zapadající do

sebe s převýšením jakési špičky listu, zatímco druhou část objektu tíží stonek listu gravitací níž. Aby byl i samotný

pavilon ještě více propojen s přírodou, prorazily hmotu otvory, ve kterých vznikla atria. Ta byla naplněna další

funkcí – v jednom vznikl prostor pro často nejoblíbenější zvířata zoologické zahrady- surikaty a v druhém pro

ptačí voliéru, ve které se návštěvník prochází mezi samotnými zvířaty. Nesmí chybět ani vzrostlé stromy skrz něž

padá přes atria do objektu přirozený stín listů od slunce. Konstrukci střechy tvořící právě listy zachycené v pohybu

prezentuje i samotný její tvar. Nosné dřevěné vazníky kopírují hlavní žilky na struktuře listu a pomocná konstrukce

pro zasklení doplní vazníky, jako podružné menší žilky doplňují strukturu listu. Ani interiér nepomíjí všechny tyto

inspirace a vlivy. Návštěvníci pozorují zvířata přes tekoucí vodopád, pnoucí zeleň i skalnatou bariéru, pohybují se

po dřevěné lávce a celou atmosféru doplní stín vrhající střešní konstrukce na písčité výběhy. Objekt respektuje

všechny aspekty moderního architektonického díla a zároveň provádí návštěvníka přirozeným prostředím zvířat.

Údaje o soutěžícím

Sandra Schwarzová

Název školy

České vysoké učení technické v Praze

Název fakulty

Fakulta stavební
Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací