Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

1.

Oáza

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název konstrukce

Oáza

Popis konstrukce

Stavba je navržena tak, aby se dala umístit kamkoliv do veřejného prostoru na zpevněnou plochu, proto je postavena na betonových kvádrech. Stavba je zatížena štěrkovou vrstvou, která leží na OSB deskách pod konstrukcí podlahy.

Vnější okruh nosné konstrukce je tvořen 12 sloupy obdélníkového průřezu 120/200 mm, vnitřní okruh potom 12 sloupy průřezu 120/260 mm. Na ně jsou uloženy trámy ve spádu, průřezu 120/160 mm – 270 mm. Trámy jsou ve středu napojeny na prstenec z lepeného dřeva, který obepíná skleněný válec.

Další detaily viz výkres skladby.

Ochrana dřeva před povětrnostními podmínkami

Dřevo použité v interiéru je vysušeno na 8 % vlhkosti, dřevo využívané na přechodu mezi interiérem a exteriérem na 12 % vlhkosti, dřevo umístěné v exteriéru na 15 % vlhkosti. Celá dřevěná konstrukce v interiéru je chráněna střešní konstrukcí, která ji chrání před povětrnostními podmínkami. Dřevěné prvky blízko k podkladu jsou chráněny vzduchovou provětrávanou mezerou, která je tvořena betonovými bloky.

Inovativní řešení

Inovativním řešením je umístění vzrostlého stromu do centra stavby do skleněného válce. Vlastní válec obsahuje zeminu a pod ní dělící vrstvu, která odděluje retenční nádrž, obsahující nádrž s nasbíranou dešťovou vodou. Strom má několik funkcí – za prvé relaxační, jeho listoví je vidět světlíky a působí na lidi uklidňujícím dojmem, za druhé informativní. Skrze skleněný válec jde vnímat kořenovou strukturu a pomáhá malým dětem a ostatním ve vzdělání a povědomí o tom, jak příroda funguje. Také poskytuje žádaný stín, který je v charakteru tohoto objektu nezbytný pro řádný odpočinek a kontrast s městským prostředím.

Zajímavost o konstrukci / Příběh díla

Chtěli jsme dát lidem pocítit na vlastní kůži, co s nimi dělá ruch, stres a spěch velkoměsta. A to kontrastem s tichým, klidným a příjemným přírodním prostředím.

Výsledkem se stala Oáza – malý kousek klidu uprostřed rušného městského prostředí. Již svým vzhledem a lehce tajuplným nádechem láká kolemjdoucího vstoupit dovnitř, kde teprve zjistí, jaké prostory tato malá stavba skrývá.

Údaje o soutěžícím

Jméno / Název společnosti

Ondřej Král, Petra Neklapilová, Markéta Kubitová

Obec bydliště / sídla společnosti

Brno

Kontaktní osoba pro veřejnost

Ondřej Král

Telefon

+420 776 894 212

Email

ondra.kral2@seznam.cz

Webová stránka

Facebooková stránka

Logo / Fotka soutěžícího

Doplňující informace o soutěžícím

Jsme studenti posledního ročníku VUT FAST obor Architektura pozemních staveb.

2021 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt / Ochrana osobních údajů

Správce webových stránek UBK s.r.o.

Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací