Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

16.

Kongresové centrum Lednice

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název konstrukce

Kongresové centrum Lednice

Popis konstrukce

Stavba je pojata jako jednoduchá celodřevěná struktura lepených vazníků a sloupů, částečně doplněná konstrukční symbiozou s osnovou betonových sloupů a 2 podpůrných betonových stěn. Provozně navazuje na stávající hotel, je komponována jako součást nového parku a prostřednictvím své pergoly podél jeho severního okraje napojuje hotel na lázeňskou kolonádu. Ze tří stran prosklený jednoduchý pravoúhlý prostor elegantních proporcí, po vzoru zámecké saly terreny orientovaný do parku, je uvnitř doplněn pouze eliptickou celodřevěnou obslužnou buňkou, vloženou mezi kongresový sál s foyerem a kavárnu.

Realizační skupina

architekt

Atelier Habina, s. r. o.

jiné:

autor: Ing. arch. Martin Habina, spolupráce: Ing. arch. Jiří Jašek

Umístění konstrukce

Lednice, 691 44

Datum kolaudace

06/2017

Typ konstrukce

Stavba je pojata jako jednoduchá celodřevěná struktura lepených vazníků a sloupů, částečně doplněná konstrukční symbiozou s osnovou betonových sloupů a 2 podpůrných betonových stěn. Nosná struktura je zcela v symbióze s prostorovým konceptem. Prostor hlavní lodi je široký 9,6 m a je v příčném směru překonáván dřevěnými vazníky v modulu 4 m. Vedlejší loď – venkovní pergola podél prosklené fasády směrem k parku navazuje ve stejném rytmu. 

Doplňující informace o konstrukci

Lokalita se nachází na jihovýchodním kraji lázeňského města Lednice. Celé území je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Romantická krajina, historická architektura spjatá s přírodou i pohledové a krajinné kompoziční osy spolu vytvářejí harmonický celek, jehož atmosféra musí být pečlivě chráněna.

Stavba provozně navazuje na stávající hotel, je komponována jako součást nového parku a prostřednictvím své pergoly podél jeho severního okraje napojuje hotel na lázeňskou kolonádu. Konstrukce tři podélných os asistuje prostorové transformaci stavby svou rostoucí subtilitou, takže od obvodové stěny přes řadu kruhových betonových sloupů až ke svislým dřevěným koncům vazníků se stavba kontinuálně propojí s parkem.

Vše pod pultovou střechou doplňuje měkce tvarovaný, z parku skrz prosklenou fasádu viditelný dřevěný akustický podhled, se severní obvodovou stěnou spojený spárou dlouhého bazilikálního okna.

Zajímavost o konstrukci

Martin Habina, autor stavby: „Každé nové zadání mi potvrzuje, že primárně jde o odpověď místu. Podaří-li se místo pochopit, napojit se na jeho genetický kód, vysledovat specifický princip jeho růstu, pak může vzniknout synergie. Můžeme místo prostorově dále rozvinout a opravdu doplnit, celkově ho zesílit. Architektonická symbióza s místem a pečlivé hledání optimální struktury prostoru, konstrukce i detailů stavby zároveň musí být kondenzací potřeb stavebníka, který se tak stává partnerem místa.“

Údaje o soutěžícím

Jméno / Název společnosti

Atelier Habina s. r. o.

Sídlo společnosti / Bydliště

Kopečná 987/11, 602 00 Brno

Vztah ke stavbě

Architekt projektu

Kontaktní osoba pro veřejnost

Kateřina Habinová

Telefon

+420 607 955 033

Email

kancelar@habina.cz

Webová stránka

Logo / Fotka soutěžícího

Doplňující informace o soutěžícím

Atelier Habina je autorský atelier architekta Martina Habiny založený v roce 2007 se zaměřením na komplexní, architektonicky a technicky vysoce kvalitní projekční přípravu obytných a veřejných staveb. Ideální propojení svébytných architektonických koncepcí s technickou vyspělostí zajišťuje zkušený tým odborníků. Atelier působí na území České republiky i Slovenska.

Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací