Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

3.

PAVILON SLONŮ

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název díla 

PAVILON SLONŮ

Cílový zákazník

Stavba pro kulturu

Architektonický popis

Hlavním aspektem bylo respektovat přírodní prostředí, které vytváříme v zoologické zahradě pro představu pozorování zvířat ve volné přírodě. Inspirací tak bylo zejména dřevo, voda, zeleň a kámen. Tak jako v přírodě dopadají podzimní listy ze stromů na zem, tak na sebe dopadly dva listy tvořící základní tvar objektu. Stavba z materiálu z přírody, okouzlení, které vychází z lesa, i respekt, který stromy vzbuzují, to vše vedlo k rozhodnutí pro dřevo jako hlavní stavební materiál. Tvar objektu dokončily právě padající lístky v pohybu, vznikly dvě hmoty zapadající do sebe s převýšením jakési špičky, která láká návštěvníky dovnitř, zatímco stonek listu tíží gravitací druhou stranu dolů. Pro bližší propojení s přírodou prorazily hmotu dvě atria doplněná o výběh surikat a ptačí voliéru s posezením. Vzrostlé stromy v atriích vrhají přirozený stín do interiéru. Objekt provází návštěvníka životem zvířat, která pozoruje skrz pnoucí zeleň, vodopády, dřevěné kmeny či skalnatou bariéru. Tvar listu dotvořil i střešní konstrukci - hlavní žilky jako nosné dřevěné vazníky a menší žilky jako pomocná konstrukce pro zasklení. Návrh ukazuje krásu dřevěné konstrukce i zvířata v jejich přirozeném prostředí.

Účel stavby

Jedná se o pavilon slonů pro zoologickou zahradu Praha. Funkčne lze objekt rozdělit na tři části - výběh samic slona a atrium s výběhem surikat, výběh samců slona a kóje, zázemí s atriem pro ptactvo. Část zázemí zahrnuje prostory pro zaměstnance, technické i hygienické zázemí a promítací sál s obchodem se suvenýry. Toto funkční rozdělení reaguje i na konstrukční provedení objektu.

Technický popis

Materiál pro nosnou konstrukci i doplňkové konstrukce bylo zvoleno dřevo a materiál na bázi dřeva. Objekt tvoří dva halové jednopodlažní prostory tvořené těžkým dřevěným skeletem a v zázemí dvoupodlažní objekt z lehkého dřevěného skeletu 2by4. Těžký skelet - dřevěné vazníky z lepeného lamelového dřeva 240/1200 mm tvořící střešní konstrukci opřenou do sloupů stejného profilu. Nad výběhem samců se jedná o spolupůsobící konstrukci a nad výběhem samic o jednosměrně pnutou rámovou konstrukci. Z architektonického hlediska je zachován stejný rozměr trámů v obou směrech pnutí. Spojení dřevěných prvků na místě bude pomocí ocelových žárově zinkovaných dílců a šroubů zabudovaných již ve výrobní hale. Lepené vazníky jsou ohýbány do oblouků, proto nebudou lepeny klasicky na šířku dřevěných profilů, ale loženy na výšku, aby lépe odolaly směru ohýbání prvků. Bylo provedeno zjednodušené statické posouzení konstrukce. Třetí část - dvoupodlažní objekt - tvoří stěnový systém - lehký dřevěný skelet 2by4 od společnosti Egger a jednosměrně pnuté dřevěné stropy. Dřevo použité na stavbu nosné konstrukce je smrkové - u nás nejlépe dostupné dřevo - měkké, poměrně lehké, dlouhovláknité, pružné, pevné a dobře opracovatelné.

Realizační skupina

Architekt projektu

Ing. arch. Sandra Schwarzová

Typ konstrukce

Dřevostavba

Zastavěná plocha

3 309 m2

Užitná plocha

3 840 m2

Součinitel prostupu tepla

0,192 W/m2K

Energetické zařazení budovy

B

Doplňující informace

Jedná se o studentský diplomní projekt. Potenciální investor by mohla být jakákoliv zoologická zahrada.

Údaje o soutěžícím

Jméno/Název společnosti

Ing. arch. Sandra Schwarzová

Bydliště/Sídlo společnosti

Praha

Telefon

+420 777 183 861

Email

sandra.schwarzova1@seznam.cz

Kontaktní osoba

Ing. arch. Sandra Schwarzová

Logo/Fotka

2020 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt / Ochrana osobních údajů

Správce webových stránek UBK s.r.o.

Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací