Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

17.

Čerpací stanice PHM

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název díla 

Čerpací stanice PHM

Účel stavby

Veřejná vybavenost - čerpací stanice

Doplňující informace o účelu stavby

Návrh čerpací stanice při jednom z hlavních silničních tahů na Slovensko, nedaleko Valašského Meziříčí. Kromě běžných stojanů je vybavena též rychlodobíjecími stanicemi pro elektromobily, občerstvením, obchodem a nadstandardním hygienickým zázemím pro dálkové řidiče.

Architektonický popis

Forma objektu vychází především z typu její nosné konstrukce. Dominují jí masivní dřevěné lepené rámy s odstupňovanou výškou. Do nižších rámů je vložena jednoduchá kubusovitá hmota obslužného objektu s vybráním pro terasu, otevírající se k bývalému mlýnu a do okolní krajiny. Horizontalitu tohoto objemu, která je umocněna vodorovnými pásy tmavě eloxovaného hliníku dělícími tmavé skleněné plochy, rytmizují svislice dřevěných nosných rámů. Mírně převýšená část rámů a zastřešení stojanů dává plně vyniknout nosné konstrukci. Volba dřevěného konstrukčního systému se váže nejen k udržitelnému rozvoji, ale též k regionální tradici dřevostaveb, tolik typických pro Valašsko. Při pohledu z jižní strany se stavba zdá být zapuštěna do terénu, a to za účelem snížení zastavěné plochy a vzdálenosti zadní hranice objektu od komunikace, ale zejména za účelem snížení objemu navážené zeminy a celkového rozsahu zemních prací.

Technický popis

Jedná se o budovu obslužného objektu ČS o 1. NP a 1. PP, na níž navazuje zastřešení tankovacích stojanů. Hlavní nosnou konstrukcí obou těchto částí je 5 rámů z lepeného dřeva s dvěmi poli o rozponech cca 21 a 13 metrů, jejichž prvky jsou vzájemně spojovány dvojstřižnými svorníky v soustředných kruzích. Tyto rámy jsou umístěny po 7 metrech. Jejich svislé prvky mají dimenzi 600 x 1000 mm, vodorovné pak 300 x 1500, resp. 300 x 1200 mm. Mezi nimi jsou uloženy lepené vaznice o rozměrech 120 x 450 mm. Prostorovou tuhost zajišťují ocelová táhla v krajních polích, v obslužném objektu jí napomáhají masivní dřevěné stěny typu KLH. Založení je konvenční pomocí železobetonových patek propojených pasy. Obvodový plášť je tvořen již zmiňovanými dřevěnými panely typu KLH s provětrávanou fasádou, jejíž pohledovou konstrukci tvoří skleněné panely s fotovoltaickou vrstvou. Vnitřní svislé konstrukce jsou též navrženy z dřevěných panelů v pohledovém provedení.

Typ konstrukce

Rámový skelet z lepeného dřeva

Zastavěná plocha

354 m2

Užitná plocha

436 m2

Popis dispozice

Objekt je rozdělen do dvou podlaží. V západní polovině 1. NP se nachází odbytový prostor prodejny a občerstvení s terasou situovanou na jih. Ve východní části je umístěno hygienické zázemí zákazníků, kancelář a sklady. 1. PP je určeno čistě pro personál, obsahuje šatny a hygienické zázemí, denní místnost a v neposlední řadě přípravnu pokrmů a sklad potravin. Vertikální propojení nadzemního a podzemního podlaží zajišťuje dvouramenné schodiště, výtah pro zásobování potravinami a potravinový výtah z přípravny pokrmů do odbytového prostoru. Uskladnění PHM je zajištěno ve 4 válcových tancích umístěných v železobetonové vaně, jejíž umístění odpovídá požadavkům na požární bezpečnost.

Umístění díla

Valašské Meziříčí

Údaje o soutěžícím

Jméno/Název společnosti

Daniel Gášek

Bydliště/Sídlo společnosti

Valašské Meziříčí

E-mail

Daniel.Gasek@vutbr.cz

Doplňující informace o soutěžícím

Student 4. ročníku oboru Architektura pozemních staveb na Ústavu architektury FAST VUT v Brně.
Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací