Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

10.

Rodinný dům Na Měkovině, Varnsdorf

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název díla 

Rodinný dům Na Měkovině, Varnsdorf

Účel stavby

Bydlení pro seniory

Doplňující informace o účelu stavby

Snahou tohoto architektonického návrhu je vyřešit otázku pohodlného bydlení pro aktivní seniorský pár, jenž nechce „podzim života“ strávit v „paneláku“, ale ve vlastním domě spjatým s přírodou.

Architektonický popis

Architektonická forma je koncipována jako jednoduchá přízemní kubická hmota s plochou střechou, přičemž její výsledné utváření vychází z daného místa, orientace ke světovým stranám a vizuálního propojení s přilehlou přírodou a lesoparkem. Hmota domu je rozdělena na tři trakty, které jsou zónově rozděleny. Ve středním traktu je obsažena zóna pracovně technická s kuchyňskou částí, hygienickými prostory a vstupní částí. Vysunutím středního traktu severozápadním směrem z hlavní hmoty domu nám vznikne prostor pro závětří a na protější straně objektu pro částečně vnořenou terasu zakrytou pergolou. V krajním pravém traktu je situována zóna pobytová a v druhém krajním traktu je zóna klidová s ložnicí a úložnými prostory, které jsou řešeny formou vestavěných skříní. Exteriér domu je utvářen bílými deskami, které objekt tektonizují svými přiznanými negativními drážkami. Výsledná forma je dotvářena vystupujícími a vnořenými hmotami domu, skleněnými výkladci a místně doplněna dřevěnými prvky užitých na části fasády a dřevěných posuvných okenicích. Použití skleněných výkladců se skrytými rámy pevných částí umožní nerušené propojení se zahradou a nerušeně stírá hranice mezi interiérem a exteriérem.

Technický popis

Založení objektu je navrženo na zemních ocelových vrutech. Celý navrhovaný objekt bude postavený v systému K-KONTROL – samonosné sendvičové panely od výrobce CZECH PAN Varnsdorf. Obvodový plášť bude navíc zateplen minerální izolací tl.120 mm a obložen z vláknocementových desek Cembrit. Tento stavební systém má výhodu v rychlosti výstavby a malé zátěži na stavební připravenost, při které odpadá nutnost budovat masivní betonové základy. Dispoziční řešení v maximální míře využívá modulovou řadu panelů K-KONTROL čímž zbytečně stavbu neprodražuje. Příčky a podhledy budou provedeny z SDK konstrukcí, ve kterých budou osazeny rámové zárubně s dveřními křídly na celou výšku místnosti. Ve fasádách domu budou osazena okna s dřevěnými rámy s tepelně izolačním trojsklem. Střešní plášť bude tvořen hydroizolační fólií Fatrafol a zelenou střechou Urbanscape s extenzivní zelení. Klempířské konstrukce budou provedeny z poplastovaných plechů v bílé barvě. Vytápění a ohřev TUV zajištěno tepelným čerpadlem za součinnosti solárních alt. FV panelů umístěných na střeše. Větrání zajištěno řízenou rekuperační jednotkou. Předností tohoto rodinného domu jsou nízké provozní a pořizovací náklady hrubé stavby (0,8 mil. Kč).

Realizační skupina

Architekt

RG architects studio s.r.o.

Typ konstrukce

K-KONTROL – samonosné sendvičové panely.

Zastavěná plocha

85 m2

Počet obytných podlaží

1

Součinitel prostupu tepla

0,159 W/m2K

Energetické zařazení budovy

A

Popis dispozice

V rámci vnitřní dispozice jsou vytvořeny následující prostory a místnosti : – Zádveří s úložnými prostory ve vestavných skříních – Hlavní obytný prostor tvořený jídelnou s rohovou lavicí a stolem pro 6 osob a obývací částí se sedací soupravou, TV sestavou a krbovými kamny – Venkovní terasa krytá pergolou s přístupem z hlavního obytného prostoru – Kuchyň – Sociální zázemí (sprchový kout, umyvadlo, WC, pračka, sušička) – Technologie – Sklad (technologie vytápění, větrání, ohřev TUV) – Ložnice – Šatna a domácí pracovna.

Umístění díla

Varnsdorf

Údaje o soutěžícím

Jméno/Název společnosti

RG architects studio s.r.o.

Bydliště/Sídlo společnosti

Varnsdorf

Webová stránka

Telefon

+420 602 127 830

E-mail

grafek@rgarchitects.cz

Kontaktní osoba

Radomír Grafek

Logo/Fotka

Doplňující informace o soutěžícím

Ateliér RG architects studio vznikl v roce 2013 jako volné pokračování ateliéru pod vedením Radomíra Grafka – RG projekt, který až doposud působil na architektonické scéně od roku 1995. Snahou ateliéru je vytvářet originální architekturu založenou na principech jednoduchosti, čistoty, rovnováhy a světla, která vychází z prvotních představ stavebníka a ze vzájemného dialogu s jednotlivými investory s důrazem na silný koncept, provedený detail a jedinečnost daného místa.
Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací