1.

CELLTER

Obecné informace o díle

Název návrhu 

CELLTER

Koncepce navrženého řešení v souvislosti s tématem soutěže Dřevo je cesta

Při navrhování přístřešku jsem se dívala na dřevo jako na materiál, který se neustále vyvíjí a mění. Přemýšlela jsem o procesu růstu dřeva a vývinu rostlin a dřevin. Jelikož na počátku tohoto procesu stojí rostlinná buňka, vytvořila jsem proto přístřešek ve tvaru pětiúhelníku – tvaru rostlinné buňky.

Přístřešek se rozšiřuje směrem do lesa, což symbolizuje růst lesa a dřevin. Chtěla jsem, aby byl přístřešek místo na cestě člověka lesem. Místo, kam se bude rád vracet a které bude sloužit k odpočinku i jako úkryt před deštěm. Myslím, že takový přístřešek by měl být ukryt v lese, rozhodně by neměl stát na okraji nějaké rušné cesty. Měl by být schovaný v srdci lesa, tak, aby tam člověk měl klid na přemýšlení a relaxaci.

Environmentální zhodnocení návrhu

Použité materiály jsou kov, masivní dřevo, OSB deska, plexisklo a asfaltová krytina. Masivní dřevo má výhodu dlouhé trvanlivosti, při jeho výrobě nejsou použity žádné škodlivé látky, tudíž nezatěžuje životní prostředí. Trvanlivost modřínového dřeva je až 25 let, plexisklo i ocelové jeklové profily jsou plně recyklovatelné. Na střechu přístřešku jsem použila černou asfaltovou krytinu, jelikož je plocha střechy přístřešku dost velká, mohla by se dát využít pro umístění solárních panelů a vytvoření zásoby energie pro návštěvníky přístřešku.

Dešťová voda díky nepravidelnému tvaru přístřešku nemá vybudovaný konkrétní odtok. Je ovšem možné umístit případně nádrže na vodu v okolí přístřešku, aby se návštěvníci mohli alespoň opláchnout na cestě.

Z environmentálního hlediska tedy tento přístřešek nezatěžuje životní prostředí, měl by naopak člověka nabádat k pobytu v přírodě a k úctě k ní.

Obecný popis návrhu

Návrh přístřešku Cellter vychází z tvaru rostlinné buňky. Vstupem do přístřešku se návštěvník stává součástí lesa, může si tam odpočinout, schovat se před deštěm nebo třeba posvačit. Pro turisty může také sloužit jako místo na přespání během většiny měsíců v roce.

Kruhové okno zastupuje jádro buňky a návštěvník tak může pozorovat les.

Jméno Cellter, vychází ze spojení slov buňka a přístřešek, CELL + SHELTER. Vyjde nám slovo Cellter („seltr“), je to tedy takový hybrid.

Přístřešek nemá organický tvar, což je záměr, odpovídá tak na organické tvary v lese a vytváří s nimi kontrast. Chtěla jsem také, aby byl takovým překvapením na cestě člověka lesem.

Základem konstrukce přístřešku jsou svařené jeklové profily zabetonované do země. Vrstva betonu tvoří „schod“, který vyvyšuje podlahu přístřešku nad úroveň půdy v lese, což zabraňuje zánosu listí, špíny a větví. Vnitřní obklad je vytvořen z modřínového dřeva tl. 19 mm, které je trvanlivé a odolné vůči povětrnostním podmínkám. Venkovní obklad tvoří OSB desky tl. 20 mm. Vrchní vrstvu střechy tvoří asfaltová krytina, která je odolná vůči povětrnostním vlivům a má dlouhou životnost.

Rozměry jsem vytvořila tak, aby byla možnost pohodlného sezení i stání v přístřešku. Myslela jsem i na možnost přespání pro 3 osoby.

Přístřešek je dlouhý 2500 mm a široký 2480 mm. Podlaha má rozměr 204 x 253 cm. Sklon bočních stěn je vyhovující pro páteř při sezení na zemi.

Pracuji s materiálem OSB

OSB desky jsou použity jako podklad pro asfaltovou krytinu.

Údaje o soutěžícím

Klára Horáková

Název školy

Mendelova univerzita v Brně

Název fakulty

Lesnická a dřevařská fakulta

Studijní obor

Nábytek – Design Nábytku

Ročník studia

2. ročník, bakalářský stupeň studia

2021 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt / Ochrana osobních údajů

Správce webových stránek UBK s.r.o.

Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací