5.

Vinařství Strachotín

Obecné informace o díle

Ocenění

Zvláštní cena KRONOSPAN

Název návrhu 

Vinařství Strachotín

Obecný popis návrhu

Projekt řeší návrh malého vinařství rodinného typu v blízkosti obce Strachotín na břehu Novomlýnských nádrží. Pozemek se nachází nad terénním zlomem nad vodní nádrží a obklopený vinicemi poskytuje úchvatné výhledy na Pálavské vrchy.

Pod pojmem "Nadějné vyhlídky" si u tohoto projektu můžeme představit široké spektrum vlastností, které stavbu charakterizují. Základní myšlenky jsou však dvě - zmiňované výhledy do krajiny, ale také vyhlídky do budoucnosti.

Vinařské centrum neslouží pouze k výrobě vína, ale i k jeho prodeji, prezentaci, degustaci nebo společenským a jiným akcím. Jeho objemové řešení vychází z tradičního archetypálního tvaru - jednoduchá hmota na obdélníkovém půdoryse se sedlovou střechou. Jedná se o čtyři základní objemy, které díky vzájemným posunům, pootočení a asymetrickým střechám evokují panorama Pálavy a poskytují optimální výhledy s otevřením na jih. Vzájemné odsazení výrobní haly a návštěvnického centra umožňuje volný průchod a postupně se otevírající výhled. Na jižní stranu návštěvnického centra navazuje dřevěná terasa, ze které vede pěší propojení s nábřežím.

Výrobní objekty jsou spíše uzavřené s minimem otvorů, což je hlavní předpoklad k udržení stálého klimatu. Naopak objekty návštěvnického centra se co nejvíce otevírají směrem k jihu.

Stavba je v maximální možné míře navržena z přírodních materiálů (zejména materiálů na bázi dřeva), tak aby vlastní výstavba, provoz budovy a následně i její likvidace zanechala co nejnižší ekologickou stopu. Celoroční provoz je díky využití obnovitelných zdrojů a kvalitní a dostatečné tepelné izolaci zajištěn s minimální energetickou náročností. Vytápěny jsou pouze prostory pro návštěvníky a místnosti pro zaměstnance, výrobní prostory vyžadující stálé klima se nacházejí pod zemí a vytápěny nejsou. Díky tomu, že jsou pod terénem a stálé klima je zde udržováno přirozeně, odpadají i vysoké náklady na chlazení v letním období.

Podstatnou součástí návrhu je hospodaření s dešťovými a odpadními vodami. Velmi důležitá je kvalita vnitřního prostředí a snaha o dosažení zdravého klimatu (tepelná pohoda, optimální vlhkost, hygiena vnitřního prostředí, zraková pohoda, ...). Kromě toho je myšleno i na sociální aspekt - budova by měla své návštěvníky vzdělávat v oblastech ekologie a trvalé udržitelnosti. Bezbariérovost veřejně přístupných prostor je samozřejmostí.

Údaje o soutěžícím

Jitka Zelenková

Název školy

Vysoké učení technické v Brně

Název fakulty

Fakulty architektury

2021 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt / Ochrana osobních údajů

Správce webových stránek UBK s.r.o.

Informace

  • JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 917
Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací