3.

Vlna

Obecné informace o díle

Ocenění

3. místo

Název návrhu 

Vlna

Obecný popis návrhu

Koncept objektu je založen na maximálním splynutí a komunikaci s přírodou. Tvarové řešení vychází z proudu řeky a na celém území vytváří ladné křivky vln. Celé území je rovinaté, proto toto řešení nabízí přirozenou a nenásilnou dynamiku území. Hlavní orientace je Sever – Jih a díky protáhlému tvaru celkovou ladnost území podporuje. Vlny se na jednotlivých parcelách střídají a to nabízí člověku zelené panorama.

Urbanistické řešení na parcele se zaměřuje hlavně na spojení s přírodou a na vytváření sociálních vazeb mezi jednotlivými lidmi. Urbanismus parcely je navržen jako Cohousing. Jedná se o vědomě budované sousedské společenství, které klade důraz na hlouběji prožívané mezilidské vztahy a současně zachovává a podporuje osobní nezávislost. Každá domácnost má k dispozici plně zařízenou a zcela soběstačnou soukromou bytovou jednotku, stejně jako v "běžném" bydlení. Obyvatelé se aktivně podílí na fungování sousedského společenství.

Architektonický návrh podporuje jednak vznik sousedských vazeb a jednak nabízí každému dostatek jeho soukromí. Rozdělení hranice soukromé, poloveřejné a veřejné zahrady je velmi křehké. Hranice tvoří různě vzrostlé živé ploty. Hravost živých plotů doplňuje Koncept řeky, kdy nahodilost živých plotů umožňuje zajímavé cesty k řece.

Koncept je navržen jako ekologický, energetický, ekonomický, kulturní a sociální komplex moderního bydlení budoucnosti. Stavba je navržena v udržitelně energetickém konceptu. Objekt je navržen v pasivním standardu. Stavba využívá obnovitelné zdroje jako primární energie. Stavba využívá aktivní i pasivní solární zisky v podobě fotovoltaických panelů, zemní výměník, větrnou energii prostřednictvím Savoniových turbín, hospodaření s odpady, dešťovými a splaškovými vodami. Pro úpravu šedé vody je na parcele navržena kořenová čistička. Pro koncept obnovitelnosti je hlavní konstrukce navržena jako dřevostavba. Nosná mezibytová stěna je navržena z vápenopískových cihel a slouží jako akumulační hmota. Opěrné stěny oddělující zeminu a dřevostavbu a jsou navrženy z vodostavebního betonu. Na severní fasádě je provětrávaná fasáda, na jižní fasádě je kontaktní zateplovací systém s omítkou. Pro eliminaci tepelných mostů je terasa navržena jako samonosná konstrukce a s objektem je propojena pouze bodově pomocí OSB pásků.

Údaje o soutěžícím

Tomáš Papoušek

Název školy

České vysoké učení technické v Praze

Název fakulty

Fakulta architektury

2021 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt / Ochrana osobních údajů

Správce webových stránek UBK s.r.o.

Informace

  • JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 917
Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací