20.

Vila na rozhraní

Obecné informace o díle

Název návrhu 

Vila na rozhraní

Koncepce navrženého řešení v souvislosti s tématem soutěže Dřevo je cesta

Od staveb už nevyžadujeme, aby to byly pevnosti, které vydrží stovky let. Právě naopak. Každá nová generace má navíc jiné představy a požadavky na bydlení. Nebojme se tedy stavět z přírodního, obnovitelného, recyklovatelného materiálu, který je lidem nejbližší. Naši předci to dobře věděli a uměli s ním krásně pracovat. Někdy je potřeba udělat krok zpět, směrem ke kořenům, aby člověk mohl jít dál.

Na cestě jsou nejkrásnější změny. Mezi každou změnou je však jakýsi přechod, málokdy ostrý, nejlépe plynulý. Odehrává se na rozhraní. Mnou navržená vila je umístěna na rozhraní tří změn: les - město, rovina - svah, brněnské městské části Královo pole - Žabovřesky. Nad tímto rozhraním vila balancuje až levituje.

Právě cesta se stává jejím leitmotivem: propojuje různá prostředí, vytváří osy, spoje, neutrální prostory, …

Hlavní osa mlatové cesty začíná v lese, na rovině. Prochází zahradou a v místě zlomu svahu je zimní zahrada s výhledem na město a vstupem do domu. Rytmus trámků pergoly akcentuje tento přechod. Zpět na terén nás dovedou subtilní schody. Nakonec dojdeme až k zahradnímu jezírku, ve kterém se zrcadlí městská krajina.

Na tuto cestu je kolmý průchod z garáže přes zimní zahradu až k hlavnímu vchodu. Rovnoběžná s ní je pak hlavní osa domu - hala. Ta nás zavede z klidové zóny přes servisní a společenskou až na kraj prostorné jižní terasy. Z té vychází úzký krytý chodníček, který se obtáčí kolem celého objektu. A jsme zase na začátku.

Hlavní materiál je sice dřevo, ale klíčové je zpracování. Použil jsem měsíční dřevo, křížem vrstvené a spojené pouze dubovými kolíky v masivní panely. Z nich je celý konstrukční systém. Od podlahy až po strop. Získáme tak nevídané kvality tepelně izolační i akumulační, protipožární, statické i psychologické. Životnost až 250 let. Je to tedy krok zpět?

Environmentální zhodnocení návrhu stavby

Vznik

Vila na rozhraní se přizpůsobuje svému okolí. Nevytváří dominantu, ale vrůstá do krajiny. V současné době je na pozemku zarostlá zahrada. Zdravé stromy jsou zachovány. Přidávají hodnotu v podobě plodů, stínu, mikroklimatu apod. Dosadbou se doplní keřové i bylinné patro. Místo trávníku dostane přednost louka. Terén pod stavbou zůstane neporušen, jako základy totiž poslouží šetrné ocelové zemní vruty.

Dřevěné panely se dopředu připraví a na místě stavby jen rychle a snadno smontují. V celosvětovém měřítku se jedná o lokální zdroj.

Život

Měsíční dřevo masivních panelů zajistí domu výbornou tepelnou izolaci. Navíc dobře teplo akumuluje a místnosti se rychle vyhřejí. Masiv má překvapivou odolnost proti požáru, až 3 h! Stěny regulují vnitřní vlhkost. Z interiéru jsou pohledové a působí příjemně a teple.

Rovná střecha funguje jako kolektor dešťové vody. Je vyspádovaná do TZB ve středu dispozice a svádí vodu do akumulační nádrže pro pozdější využití. Šedá voda je potrubím pod zimní zahradou přivedena na kořenovou čistírnu. Odpadní se zdrží ještě ve čtyřkomorovém septiku pod garáží. Z kořenové čistírny je voda již čistá a zásobuje domácí biotopové jezírko.

V létě je prosklená společenská místnost chráněna před sluncem “inteligentní kůží” z východu i západu. Před jižním sluncem chrání slunolam v podobě kšiltu střechy. Při nízkém zimním slunci je naopak pokoj skrz sklo vyhříván. Jinak je dům vytápěn podlahovým topením vedeným v dlaždicích z recyklovaných cihel. Vilu chrání vnější obálka: předsazená fasáda z šedého sibiřského modřínu bez laku a moření, navíc s vrstvou dřevovláknité izolace.

Zánik

Použité materiály (ocel, dřevo, sklo, dřevovlákno) jsou recyklovatelné. Konstrukce se po skončení životnosti (až 250 let) snadno demontuje. Vruty se vyšroubují, terén zůstane neporušen.

Obecný popis návrhu

Vila na rozhraní

•urbanistické řešení

pozemek se nachází dohromady na třech důležitých rozhraních u Palackého vrchu: hranice dvou městských částí Králova Pole a Žabovřesky v Brně;  přechod krajiny města v krajinu lesní;  zlom roviny a svahu

nejbližší okolní zástavbu tvoří: obytné stavby (domy atriové i vícegenerační a panelové byty) zejména z 60. a 70. let; veřejné stavby jako je sportovní stadion a strojní fakulta, technologický inkubátor a vodárna

okolní pozemky jsou menší a nezastavěné, v budoucnu tu nebudou velké stavby, a to respektuji, vila je tedy jednopodlažní schovaná mezi stromy

•architektonické řešení

využil jsem základního, přirozeného kompozičního prvku, který se vyskytuje u všech živočichů: tedy symetrie s trochou asymetrie

pracuji také s různými druhy kontrastů: symetrie x antisymetrie, horizontála x vertikála, rovina x svah, město x les, exteriér x interiér, podélné x příčné, nebe x země, bílá x černá, otevřenost x uzavřenost, ...

„země-jeskyně x vzduch-mýtina x oheň-zahrada x voda-jezero”

řídím se pravidlem tří, které lze chápat i jako 2+1=3, tedy dva kontrasty a jeden přechod mezi nimi; vila „balancuje“ na těchto rozhraních, „levituje nad terénem”

celým pozemkem probíhá cesta, na zlomu svahu je vstup do objektu, změnu prostředí symbolizují příčné trámky, ze zimní zahrady je výhled na město a zahradní jezírko zrcadlící oblohu, které zakončuje celou osu

 

•dispoziční řešení

s domem je zimní zahradou s pergolou spojena prostorná garáž, která představuje stejnou hmotu jako vila, jen zmenšenou a otočenou středovým promítnutím - antisymetricky

podélná dispozice, inspirovaná tradičním českým domem, je rozdělena na tři zóny: klidová – servisní – společenská, které propojuje jedna hala, cesta, osa

chodba tak tvoří předěl a zároveň propojení mezi dvěma odlišnými částmi v rámci každé zóny (dětské pokoje x ložnice+pracovna, zádveří+šatna x koupelna+tzb, jídelna+kuchyně x obývací pokoj+knihovna)

vila poskytuje prosluněný prostor otevřený do zahrady a zároveň intimní část představující bezpečný úkryt, navíc disponuje dostatečným servisním zázemím

•konstrukční a materiálové řešení

jednopodlažní dřevostavba je z masivních dřevěných panelů vyráběných společností Thoma Holz, která nabízí komplexní, ucelený a vysoce kvalitní systém využívající pouze měsíčního dřeva

podlaha, nosné stěny, příčky i stropy jsou ze smrkových panelů z křížených vrstev, které jsou spojeny pouze dubovými kolík, v interiéru jsou pohledové

pod masivní dřevěnou podlahovou krytinou Thoma je vytápění vedené v dlaždicích z recyklovaných cihel

exteriéru dominuje předsazená fasáda ze sibiřského modřínu, který nepotřebuje lakování, krásně a přirozeně stárne – šedne (= neutrální barva, přechod mezi černou a bílou)

společenská zóna je celá prosklená, nad terénem ji nadnášejí černé ocelové sloupy a je zakončena třímetrovou konzolou terasy

stín pod terasou uchová chladný vzduch, kterým je možno otvorem v podlaze přirozeně větrat a nahradit teplý uvnitř

stínění je z jihu zajištěno slunolamem v podobě přesahu střechy a po stranách jsem navrhl vlastní systém posuvných stínících tkaných panelů

celý objekt je založen na zemních vrutech, takže nezasahuji do terénu, výjimku tvoří garáž s betonovým základem, která se nachází na půdorysu stávajícího objektu

•vymezení a účel stavby

skromná vila pro čtyřčlennou rodinu, s pracovnou, garáží, velkou zahradou a jezírkem, určená k celoročnímu bydlení, práci i rekreaci

•základní výměry

plocha pozemku: 1475 m2

zastavěná plocha včetně garáže: 260 m2

obestavěný prostor: 780 m3

přibližné náklady stavby: 3 900 000 Kč (780 m3 x 5 000 Kč/ m3)

Pracuji s materiálem CLT

vila: nosné stěny (vnitřní i vnější), příčky, podlaha, stropy; garáž: stěny i střecha

Údaje o soutěžícím

Štěpán Macek

Název školy

VUT BRNO

Název fakulty

Fakulta stavební

Studijní obor

Architektura pozemních staveb

Ročník studia

1. ročník BSP
Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací