Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

2.

Vlna

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název díla 

Vlna

Účel stavby

Bydlení pro rodiny

Doplňující informace o účelu stavby

Jedná se o studentský dvousemestrální projekt. Objekt je navržen jako dvojdům. V objektu Vlna jsou navrženy 2 samostatně fungující jednotky se společnou zahradou v konceptu Co-housing.

Architektonický popis

Projekt Vlna je navržen v běloruském Brestu. Celý projekt také řešil otázku komplexního urbanistického území, které nahradí opuštěné rovinaté vojenské prostory, a navrhuje novou část města. Detailní zpracování parcely řeší otázku bydlení. Koncept objektu je založen na maximálním splynutí a komunikaci s přírodou. Tvarové řešení vychází z proudu řeky a na celém území vytváří ladné křivky vln. Celé území je rovinaté, proto toto řešení nabízí přirozenou a nenásilnou dynamiku území. Hlavní orientace je sever – jih a díky protáhlému tvaru celkovou ladnost území podporuje. Vlny se na jednotlivých parcelách střídají a to nabízí člověku zelené panorama. Urbanistické řešení na parcele se zaměřuje hlavně na spojení s přírodou a na vytváření sociálních vazeb mezi jednotlivými lidmi. Urbanismus parcely je navržen jako Co-housing.

Technický popis

Stavba je navržena v udržitelně energetickém konceptu. Objekt je navržen v pasivním standardu. Stavba využívá obnovitelné zdroje jako primární energie. Stavba využívá aktivní i pasivní solární zisky v podobě fotovoltaických panelů, zemní výměník, větrnou energii prostřednictvím Savoniových turbín, hospodaření s odpady, dešťovými a splaškovými vodami. Pro úpravu šedé vody je na parcele navržena kořenová čistička. Pro koncept obnovitelnosti je hlavní konstrukce navržena jako dřevostavba. Nosná mezibytová stěna je navržena z vápenopískových cihel a slouží jako akumulační hmota. Opěrné stěny oddělující zeminu a dřevostavbu a jsou navrženy z vodostavebního betonu. Na severní fasádě je provětrávaná fasáda, na jižní fasádě je kontaktní zateplovací systém s omítkou. Pro eliminaci tepelných mostů je terasa navržena jako samonosná konstrukce a s objektem je propojena pouze bodově pomocí OSB pásků.

Realizační skupina

Architekt

Bc. Tomáš Papoušek

Projektant

Bc. Tomáš Papoušek

Typ konstrukce (konstrukční systém)

Dřevostavba

Zastavěná plocha

Celý objekt Vlna – 500 m2

Užitná plocha

1 bytová jednotka – 180 m2

Počet obytných podlaží

2

Součinitel prostupu tepla

0,11 W/m2K

Energetické zařazení budovy

A – pasivní dům

Údaje o soutěžícím

Jméno/Název společnosti

Bc. Tomáš Papoušek

Bydliště/Sídlo společnosti

Jihlava

Telefon

+420 608 196 299

E-mail

tompap@seznam.cz

Kontaktní osoba

Bc. Tomáš Papoušek

Logo/Fotka

Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací