Dřevěná stavba roku

Dřevěná stavba roku

9.

Městská plavecká hala v Lounech

Hlasování bylo ukončeno.

Obecné informace o díle

Název konstrukce

Městská plavecká hala v Lounech

Popis konstrukce

Nová plavecká hala v Lounech nahradila původní chátrající bazén s novými nároky na moderní, vzdušné, příjemné a zdravé prostředí. Všechny aspekty se více či méně promítají do nosných konstrukcí objektu a materiálů použitých v interiéru. Na zastřešení haly byly navrženy čtyřicet metrů dlouhé lepené dřevěné vazníky, které při své výšce půl druhého metru umožní překonat rozpon celé plavecké haly, včetně přidružených prostor zázemí. Výhodou použití dřeva je právě odolnost proti vlhkosti a agresivitě prostředí.

Ochrana dřeva před povětrnostními vlivy

Dřevo je chráněno základním ochranným nátěrem proti dřevokazným a dřevozbarvujícím houbám a hmyzu. Dále jsou veškeré dřevěné konstrukce chráněny dvěma vrstvami tenkovrstvé lazury.

Inovativní řešení

Vzhledem k atypicky tvarovanému kšiltu střechy nad jižní fasádou, vytvářejícímu zborcenou plochu, musel být každý ze šesti vazníků ukončen odlišným tvarem špice, čímž se projevila další výhoda dřeva v jeho snadné opracovatelnosti a možnostech tvarování. V tomto případě bylo použito CNC technologie.

Tíha střechy, která spočívá na vaznících, nesmí v žádném případě ovlivnit prosklenou fasádu. Hrozilo by totiž popraskání až šest metrů vysokých tabulí, a v důsledku toho značné škody. Přestože je konstrukce fasády s vazníky pevně spojena, byl navržen kluzný detail umožňující mírný pohyb střechy, včetně pohybu parozábrany, bez hrozby poškození. Zvlněná fasáda je kotvena k atypicky řešenému příhradovému vazníku, který je tvarově proměnlivý jak v půdorysu, tak v řezu. I přes pomoc současných 3D návrhových nástrojů musela být tato konstrukce skládána a upravována až na místě stavby kvůli své tvarové náročnosti.

Zajímavost o díle / příběh díla

Výhled na okouzlující křivky Českého středohoří ze svažitého pozemku, terénní zlom po odstraněném bazénu a sousedící parčík, dohromady s rozdílnými prostorovými nároky dílčích provozů a se snahou proslunit bazénovou halu, tvoří jedinečný mix substancí, které se výrazným způsobem propisují do výsledné podoby plavecké haly.

Umístění konstrukce

Louny, 440 01

Datum kolaudace

06/2020

Doba výstavby

2018 –⁠ 2020

Realizační skupina

Architekt

Ing. arch. David Kudla / dkarchitekti, s.r.o.

Dodavatel stavby

Metrostav, a.s.

Investor

město Louny

Údaje o soutěžícím

Jméno / Název společnosti

dkarchitekti, s.r.o.

Obec bydliště / sídla společnosti

Brno

Vztah ke stavbě

Architekt projektu

Kontaktní osoba pro veřejnost

David Kudla

Telefon

+420 603 567 812

Email

kancelar@dkarchitekti.cz

Webová stránka

Logo/ Fotka soutěžícího

Doplňující informace o soutěžícím

Spoluautoři: Filip Malý a Monika Dorňáková

Videodokumentace

2022 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt / Ochrana osobních údajů

Správce webových stránek UBK s.r.o.

Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací