22.

Víceúčelové kulturní centrum

Obecné informace o díle

Název návrhu 

Víceúčelové kulturní centrum

Koncepce navrženého řešení v souvislosti s tématem soutěže Dřevo je cesta

V současnosti není běžné navrhovat v České republice nosný systém na bázi dřeva u kulturních center. Pokud se však budeme nadále této problematice věnovat může být dřevo „další možnou cestou“.

Environmentální zhodnocení návrhu stavby

Návrh řešeného objektu byl zpracován s ohledem na ekologii a úsporu energií, ale současně i na funkčnost a kvalitu užívání. Výše zmíněnému odpovídají použité materiály a technologie: Samotná budova je tvořena v nadzemní části převážně z environmentálně šetrných materiálů. Nosný systém i příčky jsou řešeny lehkým dřevěným skeletem. Na konstrukci jsou použity jak prvky z rostlého dřeva, tak prvky na bázi dřeva. Na exteriérové strany se využije dřevovláknitých a DHF desek. Povrchovou úpravu zajistí tenkovrstvá omítka. Z vnitřní strany se pak využijí OSB a sádrokartonové desky. Stropní konstrukce jsou tvořeny CLT panely. Nosná konstrukce střechy je z dřevěných prvků, přičemž horní střecha je pokryta zelenou střechou. Hlavní tepelnou a akustickou izolaci budovy představuje foukaná izolace. Zvukové izolace z dřevovláknitých desek se využily ve vrstvách podlah. Projekt se zabývá též snižováním provozní energetické náročnosti budovy. Dále mohou být instalovány např. solární termické kolektory či fotovoltaické panely.

Obecný popis návrhu

Pozemek se nachází v západní části náměstí Míru města Veselí nad Moravou (okr. Hodonín). Náměstí sousedí s veřejnou místní komunikací na ulici Sokolovská. Plocha pozemku činí 8336,1 m2. Pozemek je tvořen mírným sklonem směrem na severozápad.

Pozemek nespadá do žádného pásma ochrany a není jimi dotčen. Na předmětném pozemku se nachází stávající objekt ZUŠ Veselí nad Moravou. V blízkém okolí se dále vyskytují budovy místního kina a finančního úřadu. Víceúčelové kulturní centrum je umístěno v severní části pozemku. Stavba je třípodlažní, podsklepená. Řešený objekt má tvar dvou kvádrů uložených nad sebou, přičemž menší kvádr je osazen nad druhým větším. Tento pravidelný tvar je narušen na jihozápadní straně hlavním vstupem či stěnou horního kvádru, kde byly záměrně použity šikminy. Použití šikmin se dále objevuje např. v interiéru. Stavba je zastřešena plochými střechami a bude opatřena omítkami v různých barvách.

Pracuji s materiálem CLT

Strop

Pracuji s materiálem OSB

Stěna

Údaje o soutěžícím

Marek Kervitcer

Název školy

Vysoké učení technické v Brně

Název fakulty

Fakulta stavební

Studijní obor

Pozemní stavby

Ročník studia

Navazující magisterský, 2. ročník

2022 © Nadace dřevo pro život - Oficiální webové stránky, všechna práva vyhrazena. / Kontakt / Ochrana osobních údajů

Správce webových stránek UBK s.r.o.

Používáme technologie, jako jsou soubory cookie, abychom mohli přizpůsobovat obsah a reklamy, poskytovat funkce sociálních médií a analyzovat provoz na webu. Informace o vašem používání webu také sdílíme s našimi důvěryhodnými partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýz.
Souhlasím Více informací